Vezelhennep is geen cannabis of wiet

Hoewel het tot dezelfde plantenfamilie behoort is de vezelhennepplant niet dezelfde plant als de cannabis of wietplant. Het grote verschil  is dat je van de vezelhennepplant niet high kan worden van de hallucinerende stof THC. De vezelhennepplant kan dan ook legaal geteeld worden in onder andere ons eigen Nederland.

Geschiedenis en ontwikkeling van de hennep

Vezelhennep is een gewas dat al eeuwen in Noordwest Europa wordt geteeld. Aan het einde van de 19de eeuw werd het veel verbouwd in Rusland, Italië en de Verenigde Staten. Begin 20ste eeuw (zo rond de Tweede Wereldoorlog) kwam de teelt van vezelhennep in de verdrukking. Hennepvezel werd deels verdrongen door goedkopere producten als sisal en jute.

Eeuwenlang vond de teelt van vezelhennep op betrekkelijk grote schaal ook plaats in Nederland. De hennepvezel was onontbeerlijk voor de bouw van zeilschepen, die een grote behoefte hadden aan touwwerk en canvas. Omstreeks 1910 kwam hier een einde aan.

Rond 1970 deed het cannabisgebruik in West-Europa zijn intrede, hierdoor kreeg de hennepplant een negatief imago. Het leidde ertoe dat het gewas vezelhennep gelijk werd gesteld met wiet. Beide planten kennen een gelijke afkomst door de naam Cannabis.  

Het heeft ongeveer 10 jaar geduurd voordat nieuwe machines voor een ommekeer hebben gezorgd, zodat het oogsten van vezelhennep makkelijker werd. Eind jaren 80 werd de hennepplant voor vezel, en zaadproductie op Europees niveau in ere hersteld. In Spanje en Frankrijk was de teelt voor papierpulp nooit weggeweest en om de regels op elkaar af te stemmen, hief men het verbod op. Onder bepaalde voorwaarden mocht men de vezelhennep weer telen, maar stond hij (en nu ook nog) onder strenge controle.

De opleving van hennep is vooral te danken aan het landbouwbeleid en de wens naar meer duurzame productiesystemen. 

 

Hennep is een één jarige plant en groeit het best in een gematigd klimaat. Het gewas groeit zonder bestrijding– en gewasbeschermingsmiddelen, gebruikt weinig water en kan zonder kunstmest geteeld worden.

Van de vezelhennep wordt de plant volledig gebruikt. De zaden voor productie van hennep zaadolie voor directie consumptie of voor schoonheidsproducten (zoals shampoo). De bastvezels worden toegepast in composietmaterialen (als deurpanelen in auto’s), isolatiemateriaal en speciaal papier (als sigarettenvloei). De houtdelen worden toegepast in dierstrooisel en bouwmaterialen.

Dit is nog maar een deel van de vele mogelijkheden van vezelhennep.